صنعت گردشگری با شیوه و ساختار مدرن و امروزی، یکی از صنایع نو پا در هزاره سوم محسوب میشود که مورد توجه اکثر کشورهای دنیا قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، هرچند مسافرت و گردشگری در گذشتههای دور هم صورت میگرفته و امپراطوری روم با ثروت و امکاناتی که برای مردمانش فراهم کرده بود نظیر جادهها و جاذبههای گردشگری و امکانات اقامت مسافران و ... از نخستین کشورهایی بود که نوعی از گردشگری را پایهگذاری کرد.
اما نگاه اقتصاد محور به مقوله گردشگری و جذب توریست در زمره علوم جدید به حساب میآیند. البته همه کشورها دارای جاذبههای گردشگری نیستند و برخی از آنها نظیر یونان فقط دارای جاذبههای گردشگری تاریخی هستند و برخی کشورها نظیر برزیل و آفریقای جنوبی بیشتر در بخش طبیعت و حیات وحش معروف هستند.
بعضی کشورها نیز مانند چین و تایلند با ساخت تالابها و مردابهای مصنوعی سعی در شبیهسازی جاذبههای گردشگری طبیعی دارند که تا حدی نیز در این کار موفق بودهاند.
اما کشور ایران به سبب سابقه و قدمت تاریخی و جاذبههای طبیعی جزو معدود کشورهایی است که جاذبههای تاریخ و طبیعی را به صورت توامان داراست. بنابراین لزوم استفاده بهینه از این امکانات و دستیابی به اهداف بلندمدت و سند چشمانداز 20 ساله از ضروریات محسوب میشود.
گردشگری در ایران
مسافرت و سیاحت در ایران در دورههای متفاوت و در حکومتهای مختلف از جمله هخامنشیان، سلوکیان و ... مورد توجه بوده است. در زمان صفویه یکی از درخشانترین دوران سیاحت در ایران رقم خورد که مهمترین عوامل توسعه، امنیت، راههای ارتباطی مناسب و تاسیسات متعدد بوده که موجب جلب سیاحان به ایران شده است.
در سال 1314 شمسی برای نخستین بار در وزارت داخله (کشور) ادارهای به نام «اداره جلب سیاحان خارجی و تبلیغات» تاسیس شد و انجام امور مربوط به جهانگردی کشور بر عهده آن اداره محول شد.
در سال 1319 شمسی نخستین آژانس جهانگردی ایران در تهران تاسیس شد و در سال 40 نیز شورای عالی جهانگردی مرکب از 12 نفر از نمایندگان وزارتخانهها و موسسات دولتی و سه نفر از اشخاص مطلع و کارشناس در امر گردشگری و جهانگردی به موجب تصویب هیئت وزیران وقت تشکیل شد.
در سال 1357 و پس از پیروزی انقلاب اسلامی وزارت اطلاعات و جهانگردی به وزارت ارشاد ملی و سپس به وزارت ارشاد اسلامی تغییر نام داد و حوزه معاونت جهانگردی این وزارتخانه سرپرستی امور جهانگردی کشور را به عهده گرفت.
نهارخوران گرگان
گلستان؛ نگارستان ایران
در بین استانهای کشور عزیزمان ایران، استان گلستان از نظر جاذبههای گردشگری دارای ویژگیها و مختصات منحصر به فردی است تا جایی که از آن به عنوان کشور کوچک یاد میشود.
وجود جنگل، دریا، کوه و دشت، سکونتگاه انواع حیوانات و پرندگان، وجود تالابها، جزیره، آبشارها، رودخانهها، ییلاقات، چشمههای آبگرم، و ... این استان را از نظر اقلیمی و حیات وحش به یک استان سرسبز و زیبا از منظر گردشگری تبدیل کرده است.
از سویی سکونت برخی علما در این دیار و ساخت اماکن مذهبی نظیر مساجد، امامزادهها، ابنیههای تاریخی نظیر میل گنبد، میل رادکان، دیوار دفاعی و ... این استان را در زمره استانهای تاریخی نیز قرار میدهد. کشف آثار و اشیا باستانی در بخشهای مختلف استان، نشان از قدمت و تاریخی بودن این سرزمین دارد که بیشک از منظر تاریخ شناسان و گردشگران حوزه تاریخ و علوم باستانی یک قطب مهم تاریخی محسوب میشود.
جاذبههای گردشگری در استان گلستان
هر چند ذکر همه جاذبههای گردشگری استان کاری بس دشوار است ولی در مجموع میتوان به بخشهایی از جاذبههای گردشگری به صورت زیر اشاره کرد:
●شهرستان گرگان: 1- موزه گرگان 2- مدرسه عمادیه 3- امامزاده نور 4- مسجد جامع گرگان 5- پارک جنگلی النگدره 6- جنگل رنگو 7- جنگل شصتکلا 8- باران کوه 9- آبشار دوقلوی زیارت 10- آبگرم زیارت 11- تورنگ تپه 12- پارک جنگلی ناهارخوران 13- پارک جنگلی قرق 14- روستای زیارت 15- ارتفاعات هزارپیچ 17- کارونسرای قزلق 18- روستای چهارباغ
روستای تاریخی و ییلاقی زیارت گرگان
شهرستان گنبدکاووس: 1- میل گنبد 2- بقعه دانشمند 3- امامزاده یحیی بن زید 4- خرابههای شهر جرجان 5- میدان سوارکاری اسبدوانی 6- سد گلستان 7- بازارچه مرزی اینچهبرون 8- تالابهای آلماگل، آلاگل، آجی گل 9- یاریم تپه
برج گنبد قابوس در شهر گنبدکاووس
●شهرستان مینودشت: 1- آبشار لوه 2- قلعه بوقوتو 3- چشمه لال 4-آبشار گلستان 5- زیارتگاه پیربخش 6-غار کیارام 7- پارک ملی گلستان 8- پارک و جنگل باقرآباد 9- پارک جنگلی چهلچای یا آقچشمه 10- موزه حیات وحش پارک ملی 11- موزه تاریخ طبیعی پارک ملی
●شهرستان بندرترکمن: 1- جزیره آشوراده 2- تالاب گمیشان 3- اسکله بندرترکمن 4- پادگان روسها 5- قدمگاه بهاءالدین نقشبندی
● شهرستان علیآبادکتول: 1- آبشار کبودوال 2- جنگل زرینگل 3- امامزاده الازمن 4- امامزاده ساورکلاته 5- امامزاده معصومآباد 6-امامزادههای ماهیان، گنو، زیلان، آخران 7- روستای سیامرزکوه 8- روستای افراتخته 9- ذخیرهگاه جنگلی افراتخته 10- ذخیرهگاه جنگلی سورکش 11- روستای سیارودبار 12- آسیاب قدیمی
آبشار کبودوال در علی آبادکتول
آبشار کبودوال در علی آبادکتول
● شهرستان آق قلا: 1- پل آق قلا 2- سد وشمگیر 3- تالاب اینچه 4-گلفشانهایقارنیارق، اینچه،نفتیجه 5- دیوار تاریخی گرگان
دیوار تاریخی گرگان
دیوار تاریخی گرگان
●شهرستان کلاله: 1- زیارتگاه خالدنبی 2- چشمه زاو 3- چشمه آقسو 4- مدرسه و مسجد کریمایشان 5- زیارتگاه امامزاده عبدالله 6-آرامگاه مختومقلی فراغی
آرامگاه خالد نبی شهرستان کلاله
آرامگاه خالد نبی شهرستان کلاله
● شهرستان بندرگز: 1- اسکله بندرگز 2- جنگل قلقلی 3- جنگل باغو 4- فانوس دریایی 5- چشمه قلقلی 6- جر کلباد 7- امامزاده حبیبالله
● شهرستان کردکوی: 1- آبشار دوآب 2- امامزاده روشنآباد 3- امامزاده چهارکوه 4- امامزاده هزار منزل 5- امامزاده النگ 6- میل رادکان 7- جاده و پلهای شاهعباسی 8- پارک جنگلی امام رضا (ع) 9- دهکده توریستی درازنو 10- دهکده توریستی جهاننما 11- غار گنج خانه 12- غار جهاننما 13- دهکده رادکان و کنداب 14- خرابههای شهر تاریخی تمیشه
امامزاده روشنآباد کردکوی
روستای رادکان شهرستان کردکوی
● شهرستان آزادشهر: 1- آق امام 2- پارک شهر
●شهرستان رامیان: 1- چشمه نیلبرگ 2- چشمه سیدکلاته 3- چشمه گل رامیان 4- ارتفاعات قله ماران 5-آبشار شیرآباد 6-غار شیرآباد 7-گل رامیان 8- پارک جنگلی دلند
توسعه گردشگری گلستان نیازمند برنامهریزی و سرمایهگذاری
با وجود اینکه در بسیاری موارد قدمت یک اثر تاریخی یا منحصر به فرد یک جاذبه گردشگری، به خودی خود باعث جذب گردشگر داخلی و یا خارجی به استان میشود، ولی ذکر این نکته ضروری است که اگر نگاه به صنعت گردشگری، نگاه اقتصاد محور و توسعهای و در یک نگاه، آیندهمحور باشد، باید زیرساختها و امکانات لازم را برای جذب و رضایت گردشگر فراهم ساخت.
کشور ما به لحاظ جاذبههای گردشگری یکی از کشورهای پرجاذبه محسوب میشود ولی از نظر درآمد جذب توریست در قیاس با دیگر کشورهای جهان در رتبه 87 قرار دارد.
دلایل زیادی در عدم استقبال از جاذبههای گردشگری کشور وجود دارد که یکی از مهمترین موارد، نبود امکانات رفاهی و گردشگری در سطح استانها و شهرستانها است.
هر چند در سالهای اخیر هتلها و مراکز اقامتی مدرن و متنوعی در سطح استان ساخته شدهاند، ولی باید این نکته را توجه داشت که نباید فقط به اسکان گردشگر در هتلهای چند ستاره دل خوش کرد.
گاهی اوقات یک گردشگر حاضر است بابت یک شب اقامت در یک کلبه یا آلاچیق سنتی ولی ایمن در دل جنگل یا یک روستا، چند برابر یک هتل چند ستاره هزینه کند. بنابراین برنامهریزی در خصوص ایجاد زیرساخت با در نظر گرفتن جمیع شرایط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و امنیتی در جذب گردشگر و ایجاد اشتغال پایدار از ضروریات است.
سخن آخر؛
گردشگری مدرن نیاز به تبلیغات مدرن و پیشرفته و نگاه بینالمللی دارد. معرفی جاذبههای گردشگری از نخستین اقدامات در خصوص جذب گردشگر محسوب میشود.
استفاده از ظرفیت رسانه ملی از طریق تولید و پخش برنامههای متنوع نظیر برگزاری مسابقه در مکانهای دیدنی استان، فراهم کردن بستر لازم برای تهیه برخی فیلمهای سینمایی در استان، ساخت کلیپهای کوتاه و پخش از طریق اینترنت، چاپ اماکن دیدنی استان به صورت جزوههای شکیل و دو زبانه و ارسال به سفارتخانههای کشورهای مختلف، دعوت از سفرای کشورها به استان به مناسبتهای مختلف، تلاش برای ایجاد امنیت مالی و اجتماعی گردشگران، تقویت بخش خصوصی در زمینه سرمایهگذاری برای جذب گردشگر، آموزش نیروهای راهنما و ... در معرفی این استان به مردم سایر استانها و مردم سایر کشورها و جذب گردشگر ملی و بینالمللی موثر است.
=============
گزارش از وحید حاجسعیدی
=============
انتهای پیام/2307/ذ40
- See more at: http://farsnews.com/newstext.php?nn=13921109001431#sthash.zb5pfTCz.dpuf
منبع : خبرگزاری فارس