دهکده ییلاقی و منطقه حفاظتشده «جهاننما» شهرستان کردکوی در استان گلستان با چشماندازهای زیبا و در عین حال ناشناخته میتواند در همه فصول پذیرای ایرانگردان و گردشگران باشد.
به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، منطقه حفاظت شده جهاننما در استان گلستان بین 42/36 عرض شمالی و 12/54 طول شرقی واقع شده است. مساحت آن در حدود 38 هزار و 403 هکتار است.
این منطقه با وسعتی بیش از 30 هزار هکتار در جنوب شرقی شهرستان کردکوی در ارتفاعی بین 600 تا 3 هزار و 86 متری از سطح دریا واقع شده است.
وجود دهکدههای ییلاقی قدیمی، آثار تاریخی و باستانی، وضعیت جغرافیایی و آب و هوایی، وجود کوه، رودخانه، چشمه، انواع وحوش و پرندگان کمیاب و نوع پوشش گیاهی از جمله جاذبههای این منطقه است.
«مزدک دریابیگی» در دانشنامه گلستان درباره منطقه نوشته است: در این منطقه که خود در قالب دشت جهاننما قرار دارد دهکدههای ییلاقی قدیمی وجود دارد که از جمله دو روستای «کفشگیری» و «سعدآباد» است.
دهکده ییلاقی جهان نما شهرستان کردکوی
اهالی دهکده ییلاقی جهان نما شهرستان کردکوی
طبیعت دهکده ییلاقی جهان نما شهرستان کردکوی
طبیعت زیبای دهکده ییلاقی جهان نما شهرستان کردکوی
دهکده ییلاقی جهان نما شهرستان کردکوی
نمای پایین دست دهکده ییلاقی جهان نما شهرستان کردکوی
طبیعت بکر و زیبای دهکده ییلاقی جهان نما شهرستان کردکوی
طبیعت بکر و زیبای دهکده ییلاقی جهان نما شهرستان کردکوی
طبیعت بکر و زیبای دهکده ییلاقی جهان نما شهرستان کردکوی
«کفشگیری محله» و «سعدآبادمحله» در شمال غربی منطقه حفاظت شده جهاننما هنوز دارای منازلی با معماری سنتی است.
شغل مردم روستاهای منطقه عمدتا دامداری و کشاورزی بوده و گلیم، پاپیچهای سنتی و وسایل تزئینی کوچک از جمله صنایع دستی آنان به شمار میرود.
همچنین وجود برج 35متری رادکان معروف به «میل رادکان» در حاشیه این منطقه ارزش گردشگری آن را دو چندان کرده است.
این منطقه که در جنوب شهرستان کردکوی واقع است، گفته میشود مدفن یکی از اسپهبدان خاندان باوند طبرستان به نام ابوجعفر محمدبن وندرین باوندی است.
آثار باستانی زیادی نیز در روستاهای حاجیآباد، چهارباغ، شاهکوه، چمنساور، زیارت و دیگر محدودههای منطقه حفاظت شده جهاننما جود دارد.
از نظر وضعیت جغرافیایی بیشتر منطقه جهاننما کوهستانی بوده و ارتفاع منطقه آن از 600 متر در مرز شمالی اطراف شصت کلا تا 3 هزار و 86 متر در کوه تل انبار در شرق منطقه و جنوب روستای زیارت میباشد.
کوههای معروف این منطقه دوکالی درغرب، شاهپسند، کالت و چلستان در مرکز، زبله، تلمبار و لنده کوه در شرق بوده و درههای مهم آن شامل مغزی در غرب، جلینک بلینگ در جنوب، سفیددره در مرکز و ترکت در شمال است.
با وجود کوهستانی بودن این منطقه چشمههای زیادی در آن وجود دارد که از جمله نخودچشمه، سرخ چشمه، پیرزن چشمه، شربت، تولبنه، سوته، مازوکش، والدیگاه، امام وردی، چهارسرا، چشمههای اطراف محلات جلینگ بلینگ، حاجیآباد، مرادچشمه، تاجین چشمه و چشمه آبگرم زیارت است.
همچنین رودخانههایی دراین منطقه جاری است که از جمله میتوان به چهارباغ در جنوب اشاره کرد که در ادامه مسیر به نام رادکان وارد استان مازندران میشود، رودخانه فصلی «سفیددره» نیز در مرکز این منطقه قرار دارد.
در درون منطقه حفاظت شده جهاننما همچنین آبشار «زیارت» وجود دارد که در حدود پنج کیلومتری روستای «زیارت» و در شمال شرقی این منطقه است.
جهاننما در طبقهبندی جغرافیایی گیاهی ایران جز بخش فرعی هیرکان قرار گرفته که این بخش جنگلهای شمال کشور را در برگرفته است.
پوشش گیاهی منطقه شامل درختان پهن برگ، درختچه و بوتهزار است.
مهمترین گونههای گیاهی آن سرخدار، ارس، سروکوهی، پیرو، مازو،راش، ممرز، آلوچه، زرشک، آزاد، بید، هفت کول، نمدار، سیاهتلو و گونههای علفی و بوتهای گل گاوزبان، سریش، فستوک، یونجه، گل قاصد، مریم گلی، شکرتیغال، اسپرس بوتهای، چوبک و درمنه است.
منطقه «ترکت» و پیرامون آن در منطقه حفاظت شده جهاننما بهترین زیستگاه حیات وحش از جمله مرال، شوکا، خرس و گرگ است.
این منطقه به دلیل شرایط خاص دارای حیات وحش غنی شامل گونههای کمیاب و در معرض خطر است که برخی گونههای مهم آن خرس قهوهای، روباه، شوکا، خوک وحشی، گربه جنگلی. سیاه گوش و پلنگ است.
پرندگان بومی و مهاجر این منطقه نیز از دیگر زیباییها بوده که از جمله انواع دلیجه، عقاب، سارگیه، قرقی، کبک، تیهو، بلدرچین، قرقاول، کرکس، هما، کبوتر جنگلی، شاهین، فاخته و توکا است.
از سوی دیگر براساس آمارهای ارائه شده متوسط بارندگی در منطقه جهاننما حدود 440 میلیمتر اعلام شده است.
براین اساس؛ زمستان این منطقه سرد و در تابستان هوای مطبوع و خنکی دارد و وجود مه در فصول مختلف به خصوص تابستان یکی از عوامل تلطیف هوای است.
گفتنی است میل رادکان، جاده شاه عباسی، شهر باستانی تمیشه، امامزاده روشنآباد، ابراهیم و چهارکوه، دهکدههای ییلاقی درازنو و جهاننما و پارک جنگلی امام رضا(ع) از دیگر مناطق گردشگری شهرستان کردکوی است.
مردم روستای رادکان شهرستان کردکوی
طبیعت زیبای روستای رادکان شهرستان کردکوی
بخش شمال این شهرستان از زمینهای جلگهای هموار با شیب ملایم تشکیل شده و به زمینهای بندرترکمن، رودخانه قرهسو و خلیج گرگان منتهی میشود.
بخش جنوبی آن نیز از ارتفاعات البرز شرقی تشکیل شده که حداکثر ارتفاع آن از سطح دریا در برخی از مناطق به 3 هزار و 500 متر میرسد.
پوشش گیاهی این شهرستان متنوع است، در کوهپایهها زمینهای زراعتی همراه با چمنزارها گسترش یافته و تا ارتفاع 2 هزار و 400متری را هم جنگلهای انبوه پوشانده است.
شهرستان کردکوی با یک بخش مرکزی و سه دهستان بیش از 70 هزار نفر دارد و کشاورزی در اقتصاد این شهرستان نقش عمدهای دارا است.
کردکوی در غرب استان گلستان با مساحتی حدود 815 کیلومترمربع از شمال به بندرترکمن، از غرب به بندرگز، از شرق به گرگان و از جنوب به استان سمنان محدود است.
در مجموع 192 هزار و 932 هکتار، معادل، 9/44درصد مساحت کل استان را مناطق حفاظتشده تشکیل میدهد.
بخشی از این مناطق شامل پارک ملی گلستان، منطقه حفاظت شده لووه، زاو، تالابهای بینالمللی «آلاگل»، «آلماگل»، «آجیگل» و «گمیشان» هستند که در جای جای استان گسترده شده است.
انتهای پیام/2307/ذ40
منبع : خبرگزاری فارس