استان گلستان به قطب کشاورزی که در همه رشته های کشاورزی و دام پروری از کشت گندم و پنبه و محصولات باغی و تولید چوب گرفته تا پرورش دام و صید ماهی و شیلات و استحصال خاویار و ... حضور جدی و پیشگام دارد.
گندم
حجم گندمی که در سال آینده در استان ذخیره و در کارخانه های استان تبدیل به آرد می شود از ۳۰۰هزار تن به ۷۰۰ هزار تن افزایش یافت.
تنها ۳۰۰ هزار تن از گندم تولیدی در استان فرآوری می شود، استان گلستان در سال ظرفیت تولید یک میلیون تن گندم را دارد و به همین میزان نیز سیلو و کارخانه آرد در استان وجود دارد ولی در بهترین شرایط کارخانجات آرد ما با ۳۰ درصد ظرفیت کار می کنند و ذخیره آرد دارند.
استان گلستان مدعی برند جهانی گندم و آرد در دنیا هست ولی در همین بخش کارخانجات آرد ما مشکلات و تنگناهایی دارند که باید مدیریت شود.استان گلستان به طور متوسط همه ساله ۷ تا ۱۰ درصد گندم کشور را تأمین می کند و گندم استان به لحاظ کیفی جزء استانهای برتر کشور و به لحاظ تولید رتبه سوم کشور را داراست.از مجموع ۳۹۱ هزار هکتار اراضی زیر کشت گندم استان ، ۱۵۰ هزار هکتار کشت آبی و مابقی به صورت دیم کشت می شود.
پنبه
در حال حاضر این استان که زمانی بیشترین کشت مرغوبترین پنبه کشور را به خود اختصاص می داد، به دلیل کاهش سطح زیر کشت پنبه ناشی از عملکرد نامناسب دولت در خرید تضمینی این محصول، مزیت خود در صنایع تکمیلی پنبه را از دست داده است.آمادگی تأمین بذر برای کشت حداقل ٢٠ هزار هکتار پنبه در اراضی کشاورزی گلستان فراهم شده است. با توجه به اهمیت توسعه کشت و تولید پنبه، کشاورزان میتوانند برای تهیه بذر مورد نیاز خود به مراکز خدمات ترویجی و شرکتهای وابسته به سازمان جهاد کشاورزی مراجعه کنند، گفتنی است؛ گلستان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان پنبه در کشور است.
سویا
در سال جاری بیش از ٥٣٤٠٥ هکتار اراضی کشاورزی استان گلستان به کشت سویا اختصاص داشت که بالغ بر ٩٥درصد آن توسط کشاورزان سویاکار استان برداشت شده است که بیش از ٩٠ هزار تن محصول تولیده شده است.
سطح کشت سویا در سال گذشته حدود ٥٦٧٠٠ هکتار و میزان تولید ٨٢ هزار تن بوده است ولی در سالجاری با توجه به کاهش سطح کشت(٥٣٤٠٥ هکتار) میزان تولید با توجه به وضعیت مناسب آب وهوایی و اجرای توصیه های فنی در مزارع توسط کشاورزان نسبت به سال گذشته ٩٠ هزار تن افزایش تولید داشته است.
در خصوص خرید سویا با توجه به قیمت بسیار مناسبی که در استان و در کشور است، خرید توافقی بین کشاورزان و مباشران خرید به ازای ١٠٥٠ تومان تاکنون انجام شده است که پیش بینی می شود با همراهی کارشناسان و همت کشاورزان سبد درآمدی آنها از رشد قابل ملاحظه ای برخودار است.
زیتون
گلستان در تولید زیتون جایگاه شاخصی در کشور دارد، که تولید این محصول به ٣٠ هزار تن افزایش یافت. حدود ١٥ هزار هکتار از اراضی استان سطح زیر کشت زیتون است که از این نظر رتبه نخست کشوری را به خود اختصاص داده است.در سال زراعی گذشته هفتهزار و ٢٠٠ تن از این محصول برداشت شد و در سال جاری نیز برداشت شروع و هماکنون نیز ادامه دارد.برداشت کنسروی زیتون از نیمههای شهریورماه شروع و نیمههای مهرماه به اتمام رسید و برداشت روغنی نیز در دی ماه می باشد.٣٥ تا ٤٠ درصد زیتون استان کنسروی و حدود ٦٥ درصد نیز روغنی است که تحویل صنایع روغنکشی داده میشود.
زعفران
٢٠ سال پیش وقتی اهالی روستای کوچکی در آزادشهر گلستان شروع به کشت زعفران کردند، گمان نمی کردند که روزی بازارهای جهانی به روی طلای سرخ گلستان گشوده شود .افزایش تولید زعفران خشک ٧٢٠ کیلوگرم و ایجاد شغل مولد و پایدار ٨١٠ نفر روز در هکتار است که در سال معادل ٢٥٠ نفر اشتغالزایی دارد. ٠.٣ تن زعفران در گلستان تولید میشود ، عملکرد زعفران در جهان چهار کیلوگرم است که در ایران ٣.٧ کیلوگرم و در استان گلستان شش کیلوگرم الی هشت کیلوگرم است. سطح زیرکشت زعفران در کل جهان ٧٨ هزار و ٥٠٠ هکتار است که ٧٠ هزار هکتار در کشور کشت میشود و سهم گلستان از این حیث ٦٢ هکتار است که تلاش داریم تا افق ١٤٠٤ توسعه کشت زعفران را به ٢٥٠ هکتار برسانیم.
کلزا
استان گلستان اولین استان تولیدکننده در دانه¬های روغنی از نظر سطح زیر کشت، صنایع تبدیلی، فرآوری و نگه داری است ، با ورود کلزا به چرخه کشت استان و استقبال کشاورزان، در صورت حل مسائل و مشکلات، قادر به تولید ٥٠٠ هزار تن دانه¬ های روغنی در استان می باشد.کمبود و گرانی نهاده¬های تولید، استهلاک و هزینه های بالای چاه¬های کشاورزی، کیفیت نامناسب بذر و فقدان بذرهای هیبرید و پرمحصول، از مشکلات تولید استان است. استان گلستان در تولید دانه های روغنی کلزا، سویا و آفتابگردان دارای رتبه برتر در کشور است.
گوجه فرنگی
سالانه ١٨٠ تا ٢٤٠ هزار تن محصول گوجه فرنگی در استان تولید می شود، در استان گلستان با متوسط کشت ٦ تا ٨ هزار هکتار گوجه فرنگی و با ظرفیت تولید ١٨٠ تا ٢٤٠ هزار تن محصول ضمن تغذیه ساکنین استان نقش مهمی در فرآوری این محصول استراتژیک ایفا می کند.گوجه فرنگی یکی از مهمترین محصولات سبزی و صیفی نامیده می شود که به روش تازه خوری و همچنین به صورت مختلف مورد استفاده صنایع فرآوری قرار می گیرد. میزان مواد اولیه مورد نیاز (گوجه فرنگی) کارخانجات استان مطابق ظرفیت اسمی سالانه حدود ٢٨٠ هزار تن است که از آن حدود ٥٤ هزار تن رب گوجه فرنگی بدست می آید.