ایران زمین

دیدنیها وزیباییهای ایران . همه جای ایران زیباست ، دوام زیبایی درحفظ ونگهداریست. نه درتخریب دستکاری

ایران زمین

دیدنیها وزیباییهای ایران . همه جای ایران زیباست ، دوام زیبایی درحفظ ونگهداریست. نه درتخریب دستکاری

نفس‌های آخر حیات‌ وحش «کوه نیر» / زنگ خطر انقراض خرس‌های قهوه‌ای

فارس گزارش می‌دهد
نفس‌های آخر حیات‌ وحش «کوه نیر» / زنگ خطر انقراض خرس‌های قهوه‌ای

حیات وحش کوه نیر به دلیل شکار بی‌رویه گونه‌های جانوری با خطر انقراض جدی روبه‌رو شده است و حیات وحش این کوه نفس‌های آخر خود را می‌کشد.

خبرگزاری فارس: نفس‌های آخر حیات‌ وحش «کوه نیر» / زنگ خطر انقراض خرس‌های قهوه‌ای

به گزارش خبرگزاری فارس از یاسوج این روزها جولان شکارچیان در کوه نیر آسایش را از حیات وحش این کوه سلب کرده و شکار بی‌رویه وحوش این کوه نسل برخی گونه‌های غالب این کوه را در آستانه نابودی قرار داده است.

انقراض نسل پلنگ و بزکوهی در کوه نیر

این روزها گزارشات متعددی از هجوم شکارچیان برای شکار خرس‌ و کبک کوه نیر شنیده می‌شود. شکارچیانی که با شکار بی‌رویه نسل بزکوهی و پلنگ را در کوه نیر در آستانه نابودی قرار دادند، به‌گونه‌ای که به زحمت به اندازه انگشتان دست از این نسل این جانوران  می‌توان در کوه نیر پیدا کرد.

فصل بهار و پائیز فصولی هستند که بیشترین شکار گونه‌های جانوری از جمله کبک و خرس در کوه نیر اتفاق می‌افتد.

نمایی از ضلع غربی کوه نیر

فصل بهار که مقارن به جفت‌گیری و زاد و ولد کبک و خرس است فرصت مغتنمی برای سوداگرانی است که که بی‌هیچ دغدغه‌ای و با حربه‌های گوناگون دست به شکار این جانوران نگون‌بخت می‌زنند.

با فرا رسیدن فصل سرما و سرد شدن ارتفاعات کوه در فصل پائیز شکارچیان دفک بدست راهی دامنه‌های نیر می‌شوند.

شکارچیانی که در فصل بهار و هنگام جفت‌گیری کبک‌ها از حربه گذاشتن نوار صدای کبک سعی در جذب کبک‌ها به سمت تله خود را دارند و در فصل پائیز و با اطمینان از اینکه دیگر مار و جانوران دیگر در خواب فرو رفته و به سمت دفک نمی‌آیند با خیال آسوده دام‌های خود را برای کبک‌ها پهن می‌کنند.

 

دفک یکی از تله‌‌های شکار وحوش

جمشید پوش از اهالی سرفاریاب با اشاره به شیوه‌های مختلف شکار در کوه نیر در این‌باره در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس می‌گوید: در سال‌های نه چندان دور در تپه‌های اطراف شهر نیز کبک و جانورانی چون گراز و کفتار پیدا می‌شد ولی در سال‌های اخیر به دلیل شکار بی‌رویه دیگر اثری از این جانوران به چشم نمی‌خورد.

وی می‌گوید: در سرفاریاب و روستاهای اطراف آن باندهای شکارچی وجود دارند که با شکار خرس و گراز در صدد سودجویی هستند و گاهی از شکار و فروش لاشه و احشاء داخلی آنها مثل زهره خرس چندین میلیون به جیب می‌زنند.

سعید سعیدی‌مجد از اهالی سرفاریاب نیز در این‌باره می‌گوید: به جرات می‌توانم بگویم هرساله بیش از 400 قطعه کبک و  قریب 10 خرس قهوه‌ای در کوه نیر شکار می‌شوند.

وی نیز از سود کلان عده‌ای شکارچی شناخته شده در سرفاریاب  و مناطق اطراف سخن می‌گوید و اضافه می‌کند: تا مادامی که با این افراد معلوم‌الحال و شناخته شده برخورد قانونی نشود همین رویه ادامه دارد.

مرتضی دانایی‌نیکو نیز با اشاره به شکار بی‌رویه حیات وحش کوه نیر به خصوص کبک و خرس می‌گوید: کوه نیر ظرفیت بالایی از لحاظ گونه‌های جانوری و گیاهی دارد که می‌توان با حفاظت و نگهداری از آنها زمینه جذب اکوتوریسیم در این منطقه را فراهم آورد.

بخشدار سرفاریاب همچنین می‌گوید: تبدیل کوه نیر به منطقه حفاظت شده و حفاظت مستمر از آن تنها راه نجات حیات وحش این کوه است.

کوه نیر یکی از زیست‌گاه‌های اصلی خرس قهوه‌ای و کبک دری

قدرت علی‌پور نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به اینکه گشت‌های مقطعی و در فصول شکار سعی در حفاظت از حیات وحش این کوه داریم می‌افزاید: کوه نیر کوهی وسیع است و با نیروهای اندک محیط زیست نمی‌توان به صورت مستمر از این کوه حفاظت کرد.

رئیس اداره محیط زیست کهگیلویه در ادامه می‌دهد: کوه نیر ظرفیت تبدیل شد به منطقه حفاظت شده را دارد و طرح تبدیل این کوه  به منطقه حفاظت شده، که یکی از زیست‌گاه‌های اصلی خرس قهوه‌ای و پلنگ به شمار می‌رود در انتظار تائید شورای عالی محیط زیست است و در صورت تایید از سوی این شورا شرایط به نفع محیط زیست کوه نیر خواهد شد.

 

مردم و مسئولان محلی با ادارات محیط زیست همکاری کنند

رئیس یگان حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد در ادامه از مردم و مسئولان محلی بخش‌های اطراف کوه نیر خواست تا با ارائه گزارش و معرفی شکارچیان غیرمجاز به ادارات محیط زیست همکاری لازم را در زمینه حفاظت از گونه‌های جانوری این منطقه داشته باشند.

دراین میان آنچه بدیهی است این است که حیات وحش کوه نیر در خطر جدی انقراض قرار دارد و گویا تقدیر شومی که برای بزکوهی و سایر گونه‌های منقرض شده این کوه رقم خورد دیر یا زود برای خرس‌های قهوه‌ای و کبک‌های دری کوه نیر نیز رقم خواهد خورد.

کوه نیر شکارگاهی امن برای شکارچیان غیرمجاز

این در حالی است که بنا به گفته کارشناسان و اهالی محلی تعداد خرس و کبک این کوه نیز رو به زوال است و نعره خرس‌های قهوه ای و آوای دل انگیز کبک‌های دری کوه نیر جای خود را به عربده شکارچیان سودجو و صفیر مرگبار سلاح‌های رنگارنگ شکاری داده است.

در کمال تاسف کوه نیر که دیر زمانی مأمنی برای گونه‌های متعدد جانوری از جمله کل و بز، پلنگ، کبک و خرس قهوه‌ای بود امروزه به شکارگاهی امن برای شکارچیانی است که در خیلی از مواقع جثه‌شان به اندازه تفنگشان هم نمی‌شود.

 

نمایی از ارتفاعات کوه نیر

این روزها اما خبرهای خوشی از تبدیل کوه نیر به منطقه حفاظت شده به گوش می‌خورد ولی امیدواریم که این مهم قبل از انقراض گونه‌های باقی مانده در کوه نیر اتفاق بیفتد و عرصه بر شکارچیانی که عرصه را بر حیات وحش نیر تنگ کرده‌اند، تنگ شود و حیات وحش کوه نیر به آرامشی حداقلی برسد.

به هرحال امیدواریم که با همت مسئولان محیط زیست استان و پیگیری جدی آنها  برای تبدیل کوه نیر به منطقه حفاظت شده این مهم هرچه زودتر محقق شود و پیش از آنکه سوداگران و شکارچیان تیر خلاص را بر حیات وحش کوه نیر شلیک کنند مسئولان ناجی این کوه و حیات وحش آن شوند.

==================

گزارش‌ و‌ عکس از: قاسم خشت‌زر

==================

انتهای پیام/82008/ل40


منبع : خبرگزاری فارس

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد