ایران زمین

دیدنیها وزیباییهای ایران . همه جای ایران زیباست ، دوام زیبایی درحفظ ونگهداریست. نه درتخریب دستکاری

ایران زمین

دیدنیها وزیباییهای ایران . همه جای ایران زیباست ، دوام زیبایی درحفظ ونگهداریست. نه درتخریب دستکاری

درنا؛ پرنده‌ای درگیر سرنوشتی رو به زوال

گزارشی از زیستگاه نادرترین پرندگان جهان در تالاب فریدونکنار
درنا؛ پرنده‌ای درگیر سرنوشتی رو به زوال

هوا سرد شده و همه می‌دانند باید روزانه منتظر پرنده‌های مهاجر در این شهر ساحلی بود ولی سئوال اینجاست که آیا فریدونکنار مهیای میزبانی شایسته برای نادرترین پرندگان موجود در جهان می‌شود.

خبرگزاری فارس: درنا؛ پرنده‌ای درگیر سرنوشتی رو به زوال

به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان فریدونکنار، نوروز امسال برای فریدونکناری‌ها با خبر کوچ دسته جمعی و گسترده بیش از 100 هزار قطعه انواع پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی توأم بود.

انواع اردک‌های سرسفید و نوک پهن، چنگر، غاز، خوتکا، سرحنایی، غاز خاکستری، حواصیل، اگرت و الغوت برای زمستان‌گذرانی به تالاب‌ها، آب‌بندان‌ها و آب‌گیرهای فریدونکنار پرواز می‌کنند.

امسال نیز کوچ تعدادی پرندگان مهاجر زمستان‌ گذران به آبگیرها و آب‌بندان‌های فریدونکنار همانند سال گذشته بوده و به نظر کاهشی نداشته باشد، جالب‌تر اینکه مهاجرت انواع قوها بیش از پنج برابر در مقایسه با پارسال افزایش داشت.

پرندگان مهاجر در نیمه دوم هر سال از مناطق سرد سیری به تالاب‌ها و آبگیرهای شهر سرخرود، روستای ازباران و تالاب بین‌المللی فریدونکنار کوچ می‌کنند و پس از زمستان‌گذرانی در تالاب‌های این مناطق در روزهای پایانی زمستان به سمت سیبری کوچ کرده وجود تالاب و آب‌بندان‌های وسیع در منطقه عواملی است که باعث افزایش گونه‌های مختلف پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی در شهرستان ساحلی فریدونکنار شده است.

اما افسوس که به نظر می‌رسد استفاده شایسته‌ای از این کوچ‌ها نمی‌شود و فریدونکنار نتوانسته خود را با وجود این همه مواهب و ظرفیت‌ها به عنوان قطب گردشگری معرفی کند و از قبل این حضور گسترده پرندگان اشتغال‌زایی و توریست‌پذیری داشته باشد هرچند باید از مردم که در زمان کوچ پرندگان مهاجر محیط امنی را برای آنان تامین می‌کنند قدردانی کرد.

ولی جا دارد مسئولان نیز با همدلی و همکاری راهکاری برای جذب توریست و اشتغالزایی برای جوانان منطقه را در دستور کار قرار دهند.

 پذیرایی فریدونکناری‌ها از 200 هزار قطعه پرنده

رئیس اداره حفاظت محیط زیست بابلسر و فریدونکنار در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در فریدونکنار اعلام کرد: سالانه بیش از 200 هزار قطعه پرنده از انواع اردک‌های سر سفید و نوک پهن، چنگر، غاز، خوتکا، سرحنایی، غاز خاکستری، حواصیل، فیل وش، عقاب دریایی، قوی کوچک، باکلان کوچک و گیلان‌شاه خال شو، اگرت، الغوت و مهم‌تر از همه درنای سیبری وارد این تالاب می‌شوند.

ناصر کیایی ایجاد فضای مناسب و داشتن امنیت کامل را عامل اصلی ورود این پرندگان به این تالاب دانسته و عنوان کرد: تاکنون بیش از 8 هزار قطعه پرنده از انواع مرغابی، غاز، اگرت، باکلان و خوتکا وارد این تالاب شدند.

وی در ادامه با بیان اینکه حضور درنای سفید جلوه‌ای از زیبایی را در این تالاب به نمایش می‌گذارد، گفت: مردم مازندران نیز همانند سال‌های قبل از این موهبت به خوبی حفاظت و حراست کنند تا در آینده جمعیت این گونه کمیاب احیا شود.

کیایی تاکید کرد: با توجه به مهاجرت پرندگان آبزی و کنارآبزی به تالاب‌های شهرستان بابلسر و فریدونکنار این اداره به شدت با متخلفان شکار از لحاظ قانونی برخورد خواهد کرد.

دولت یا بخش خصوصی صاحب‌خانه پرندگان شوند

با توجه به شرایط ویژه این منطقه که ظرفیت تبدیل شدن به یکی از نقاط بی‌نظیر طبیعی از نظر پرنده‌نگری، اکوتوریسم و گردشگری در جهان را دارد، تنها زمانی می‌توان به حفظ و پایداری این منطقه امیدوار بود که سازمان حفاظت محیط زیست اقدام به خرید و معرفی یک منطقه حفاظت شده در این محدوده کند یا حداقل با جذب بخش خصوصی و سرمایه‌گذار بومی یا غیربومی در راستای ایجاد منطقه توریست‌پذیر برای پرنده‌شناسی قدم بردارد.

فریدونکنار دارای ارزشی وصف‌ناپذیر در این حوزه است که جا دارد با برنامه‌ریزی درست و دقیق و عملیاتی اجرایی مهندسی شده به وضعیت موجود سروسامانی بدهد.

همه این وقایع در حالی صورت می‌پذیرد که نظارت و حفاظت کافی از جانب مدیران و مسئولان نسبت به این منطقه اعمال نمی‌شود و این آخرین مأوای پرندگان مهاجر غرب آسیا، درگیر سرنوشتی مبهم و رو به زوال است.

حالا هوا سرد شده و همه می‌دانند باید روزانه منتظر پرنده‌های مهاجر در این شهر ساحلی بود ولی سئوال اینجا است که آیا فریدونکنار مهیای میزبانی شایسته برای نادرترین پرندگان موجود در جهان خواهد بود، پرندگانی زیبا و نادر که هرساله هزاران کیلومتر را در کمتر از گذشت یک ماه طی می‌کنند تا مهمان شمالی‌های خونگرم ایران شوند.

مقصد این پرندگان شالیزارهای فریدونکنار است که اکنون زمان برداشت دوم برنج را نیز به پایان برد‌، حال خوتکا و دوستان پرنده‌اش خود را به جنگل اوجاکله در منطقه جزین شهرستان فریدونکنار رسانیده‌اند.

شاید از خود بپرسید چرا فریدونکنار، جواب اینجا است که این پرندگان از ریشه‌های برنج و موجودات آبزی برای حضور چندماه خود تغذیه کرده و البته از سرمای شدید و وصف‌ناپذیر سیبری هم در امان می‌مانند.

تالاب بین‌المللی شهرستان فریدونکنار نیز بیست و دومین تالاب بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شود و همچنین با بیش از 5 هزار هکتار وسعت یکی از تالاب‌های مهم ایران محسوب شده که بعد از 12 سال در فهرست تالاب‌های بین‌المللی جهان در سایت رامسر به ثبت رسیده و مورد پذیرش مجامع جهانی قرار دارد.

--------------------------------------

گزارش از: محمدرضا احمدی‌آسور

--------------------------------------

انتهای پیام/2296/ل40/ض1002



منبع : خبرگزاری فارس

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد