ایران زمین

دیدنیها وزیباییهای ایران . همه جای ایران زیباست ، دوام زیبایی درحفظ ونگهداریست. نه درتخریب دستکاری

ایران زمین

دیدنیها وزیباییهای ایران . همه جای ایران زیباست ، دوام زیبایی درحفظ ونگهداریست. نه درتخریب دستکاری

استان بوشهر - «بردخون» سرزمینی با جاذبه‌های طبیعی و مظهر علم و عالم‌پروری

94/01/05 - 09:33
شماره: 13940105000029

       
فارس گزارش می‌دهد
«بردخون» سرزمینی با جاذبه‌های طبیعی و مظهر علم و عالم‌پروری

شهر بردخون از توابع شهرستان دیر استان بوشهر دارای جاذبه‌های طبیعی و گردشگری بوده و از دیرباز محل پرورش عالمان دینی بوده است.

خبرگزاری فارس: «بردخون» سرزمینی با جاذبه‌های طبیعی و مظهر علم و عالم‌پروری

به گزارش خبرگزاری فارس از بوشهر، بردخون جاذبه‌های گردشگری زیادی نظیر منطقه حفاظت شده مند با گیاهان و جانوران کمیاب و حیات وحش منحصر به فرد، پارک ملی نخیلو، جزایر چهارگانه خان و نخیلو و ام الگرم و تهمادو بهشت پرندگان، رودخانه و پل مند، تپه‌های ماسه‌ای، مزارع گوجه فرنگی، امامزاده امیر دیوان و کوه درنگ و امامزاده‌ها و زیارتگاه‌های مختلف در شهر و روستاها، سواحل دریا و جنگل های حرا، کنارهای بال بالو و بقایای قدیمی دارد.

پارک جنگلی سجادیه و مناظر طبیعی و سرسبز شهر و روستاها، بوستان ولایت بردخون نیز آماده حضور هموطنان است و به دلیل اینکه بردخون در مسیر جاده ساحلی بوشهر به دیّر قرار دارد و در آینده میزبان پروژه‌های عظیم پارس شمالی است، شاهد پذیرش و ورود تعداد زیادی از مسافران بوده که برخی در مدارس شهر و روستاها و عده‌ای نیز در پارک‌های شهر اسکان می‌یابند.

علاوه بر این، وجود موزه زیبا و متنوع مردم‌شناسی بردخون شامل آثار و تاریخ گذشته نیاکان و پدران مردم این دیار و صنایع گلیم‌بافی و جاجیم و عبابافی جذابیت‌های بردخون را بیش از گذشته کرده و مشتاقان زیادی را به سمت خود جذب کرده است.

بردخون به دلیل زیرساخت‌ها و استعدادهای طبیعی و انسانی در آینده تبدیل به قطب اقتصادی، فرهنگی و کشاورزی و صنعتی کشور خواهد شد.

علاوه بر اینها و مهمتر اینکه وجود تعدادی از امامزاده‌ها و اماکن مذهبی در بخش بردخون موجب ایجاد فضای معنوی و حضور پرشور و شعور علاقمندان در جوار این عزیزان می‌شود که برخی از امامزاده‌های بخش بردخون عبارتند از:

1- شاه فرج الله (امیردیوان) - روستای آبکش، کوه درنگ،
2- سید علی رکنی حسینی - شهر بردخون، گلزار شهدا
3-  حاج آقا سیداسدالله رکنی حسینی، شهر بردخون، گلزار شهدا
4  – میر کمال الدین - شهر بردخون، گلزار شهدا
5 –  حاج سیدقاسمعلی - شهر بردخون، جنوب غربی بردخون
6  – بی بی زینب - شهر بردخون، گلزار شهدا
7  – حاج سیدمحمّد حسینی - شهر بردخون، گلزار شهدا
8–  شاهزاده محمّد - روستای شهنیا
9 –  پیر سبز - روستای آبکش
10 – پیر حمزه - روستای آبکش
11  – مقبره سید شهریار - روستای آبکش
12 – مقبره سید جواد - روستای آبکش
13- پیر مراد - روستای وحدت آباد
14- شاهزاده محمّد - روستای کناری
15-  شاهزاده محمّد - روستای بردخون کهنه
16- شاه پیر خیر - روستای بردخون کهنه

منطقه حفاظت شده مند
منطقه حفاظت شده مند در بردخون واقع شده و وظیفه حفاظت از محیط زیست منطقه را به عهده دارد که در جنوب رودخانه مند و حاشیه خلیج فارس قرار دارد و در این منطقه تعداد بسیاری آهو و دیگر گونه‌های جانوری و درختان حرا و گونه‌های گیاهی موجود است.

این منطقه اکوسیستم خشکی - آبی دارد و گونه لاک‌پشت کم‌نظیر نوک عقابی در جزایر آن زندگی می‌کنند و انواع پرندگان دریایی از قبیل حواصیل، پرستوهای دریایی در این منطقه به سر می‌برند.

رودخانه مند از رودخانه‌های طویل ایران است که از استان فارس سرچشمه می‌گیرد و در مرز بخش بردخون با بخش کاکی شهرستان دشتی به خلیج فارس می‌ریزد.

میدان گازی پارس شمالی مشترکا در بردخون و بخش کاکی شهرستان دشتی مستقر بوده و مانند پارس جنوبی در عسلویه دارای ذخایر عظیم گاز است.

امیر دیوان لقب امامزاده شاه فرج الله است که در دامنه کوه درنگ با بیش از هزار متر ارتفاع که از شمال به جنوب کشیده شده‌ و مرز شرقی بخش به حساب می‌آید که از نقاط زیارتی و دیدنی است که کوه مورد نظر نام امیر دیوان گرفته‌ ودارای معادن سنگ و ماسه است.

جزیره نخیلو در حال حاضر بیش از هر چیز محل زیست لاک‌پشتان خلیج فارس است و از این نظر اهمیت زیست محیطی قابل توجهی دارد.

جزیره گرم مقابل شهرستان دیر در خلیج فارس واقع شده و به علت وجود انبوه درختان جنگلی(موسوم به گرم) به همین نام نیز مشهور شده‌است، این دو جزیره خالی از سکنه در حدود منطقه بردخون در سواحل جنوبی استان بوشهر، در فاصله کمی نسبت به یکدیگر قرار گرفته‌اند.

جزیره‌های مطاف، مرغی، تهمادو و چراغی که در مقابل ناحیه بردخون قرار دارند و خالی از سکنه‌ هستند از دیگر جزایر استان بوشهر دراین منطقه هستند و جزیره ام سیله(خان) از دیگر جزایر منطقه بردخون است.

بردخون مانند همه مناطق گرمسیری جنوب ایران تابستانی طولانی و گرم و زمستانی کوتاه و از نظر بارشی کم و بی‌ثبات دارد و همین امر باعث شده تا کشاورزی و دامداری که شغل اصلی مردم است از ثبات چندانی برخوردار نباشد.

دلیل عمده ایجاد مشاغل متنوع دیگر مانند اشتغال مردم در کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، بقالی و صیادی بوده و همین بی‌اعتمادی مردم این منطقه به زمستان کوتاه و بی‌ثبات بردخون است، یک فقره آب زیرزمینی با عرضی ناچیز از روستای «کناری» تا «شیبرم» ادامه پیدا می‌کند و همه روستاهای شمال غربی این بخش در موازات غرب این آب زیرزمینی واقع شده‌اند.

گندم محصول اصلی کشاورزان منطقه بوده است، اما امروزه اکثر اراضی کشاورزی حتی نخلستان‌های منطقه زیر کشت محصول گوجه فرنگی رفته ‌که به همین دلیل در سال‌های اخیر چند آب بند خاکی و سد احداث شده‌ که آب نهرهای فصلی منشعب از کوه «درنگ» را پشت خود نگه می‌دارند و موجب تقویت سفره‌های آب زیرزمینی منطقه می‌شود.

شخصیت‌های دینی، علمی و فرهنگی

بردخون از قدیم بردخون و در یکی دو سده قبل دارای حوزه علمیه بوده و شخصیت‌های عالم و بزرگواری از این منطقه عالم پرور برخاسته‌اند.

شخصیت‌های عالم و دینی چون مرحوم آیت‌الله شیخ عبدالنبی بحرانی بردخونی(متوفی 1335 قمری) و پسران عالم او، آیت‌الله سیدعلی رکنی حسینی(متوفی 1359 قمری)، آیت‌الله شیخ علی بحرانی(درگذشته 1378 شمسی)، آیت‌الله شیخ محمد بحرانی دشتی گناوه‌ای(درگذشته 1379 شمسی 4 دهه اخیر ساکن گناوه)، حجت الاسلام والمسلمین سید اسدالله رکنی حسینی (درگذشته 1382 شمسی) و حاج سیدمحمد حسینی اشاره کرد.

میرکمال‌الدین بهزاد(متوفی 1098 قمری) جد سادات منطقه و امامزاده‌ای که در بردخون دارای بقعه است، فایز دشتی هم که زادگاه او کردوان بوده و ملاحسن کبگانی دوره‌ای از عمرشان در بردخون کسب علم و فیض کرده است، از مرحوم احمد زایر عالی طاهر طاهری، زنده یاد شیخ عبدالمهدی بحرانی و حاج سیدمحمد حسینی نیز آثار منظومی به جای مانده است و آیت‌الله حاج سید احمد رکنی حسینی از مجتهدین ساکن قم از فرزندان این منطقه است.
آیت‌الله حاج سید هاشم حسینی بردخونی(بوشهری) فرزند مرحوم حاج سیدمحمد حسینی، عضو جامعه مدرسین و مدیر حوزه علمیه قم، امام جمعه موقت شهر قم و نماینده استان بوشهر در مجلس خبرگان رهبری از فرزندان بزرگوار این شهر است.

سیدبهمنیار حسینی مشهور به مفتون بردخونی و مفتون دشتی، فرزند سیدعلی اکبر، متخلص به مفتون شاعر بردخونی که شهرتش بیشتر در دوبیتی سرایی است و وی در سال 1341 و سن 65 سالگی در گذشت.

خالوحسین بردخونی همرزم رئیسعلی دلواری در دفاع از مشروطیت جنوب و جنگ جهانی اول به هنگام هجوم بریتانیا به جنوب ایران جانانه از خاک میهن اسلامی دفاع کرد و به اسارت دشمن زبون درآمد.

سردار شهید یوسف بردستانی از سرداران دفاع مقدس نیز زاده و فرزند شجاع این دیار دلیرپرور بوده است. امروز نیز بزرگانی از این منطقه در کشور برخاسته‌اند که باکسب مدارج بالا در سطوح مدیریتی با مدارک دکترا و کارشناسی ارشد در دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه منشاء خدمات بسیار هستند.

مردم بردخون در شجاعت و دلاوری نیز مردمی پیشگام بوده‌اند و مردان دلیری همچون خالو حسین بردخونی همرزم رئیس علی دلواری که در برابر استعمار انگلیس شجاعانه ایستادگی کردند و تسلیم آنها نشدند.

در عرصه دفاع مقدس نیز رزمندگان بردخونی همدوش سایر مردم میهن اسلامی در برابر دشمن بعثی استقامت و از خاک و ناموس ما حفاظت کردند. مردان دلاوری همچون سردار رشید اسلام شهید یوسف بردستانی از فرماندهان دلیر جنگ جانانه جنگیدند و در راه حفظ نظام اسلامی جان خود را فدا کردند.

بردخون باز حضور مردان و زنان تلاشگر و ایثارگر را شاهد است و هرکس به سهم خود می‌کوشد تا مراحل ارتقاء و کیفیت‌بخشی را طی کند و امروز نیز دانشجویان و طلبه‌های فراوانی از این منطقه برخاسته‌اند و نقش مهمی در مدیریت‌ها و خدمت‌رسانی به مردم را ایفا می‌کنند.

همچنین بردخون به عنوان قطب کشاورزی استان بویژه در زمینه صیفی‌جات و محصولات جالیزی مطرح است و با کشت محصول گوجه‌فرنگی موجب ایجاد اشتغال و بهره‌وری و فعالیت بیشتر مردم و باعث جذب نیروی کار از شهرستان‌ها و استان‌های دیگر شده است.

صید و صیادی نیز از سال‌ها قبل در این منطقه رواج داشته است و هرچند که این قشر از اسکله و موج شکن بی‌بهره‌اند و شاید تنها منطقه صیادی هستند که به شیوه‌های بسیار قدیمی و با قایق‌های امروزی به امر صید و صیادی می‌پردازند و به امرار معاش مشغولند و جمعیت زیادی را تشکیل می‌دهند.

زمانی که گمرک در بردخون وجود داشت، بسیاری از مناطق و شهرستان‌های همجوار مانند دیر از آن بی‌بهره بودند و با وجود صید و صیادی و تجارت کالا و رفت و آمد مردم به کشورهای حوزه خلیج فارس، بردخون از رونق خوبی برخوردار بود.

------------------------------
گزارش از: نامجو زحمتکش
------------------------------
انتهای پیام/66003/ب40

منبع : خبرگزاری فارس

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد